maandag 3 augustus 2015

Klein mysterie 664 – Machtswisseling

Deze week werd bekend dat Henk Kemperman, fractievoorzitter van D66 in de Horster gemeenteraad, zijn raadslidmaatschap eraan geeft. Collega-fractielid Jos Gubbels volgt hem op als fractievoorzitter, Jim Weijs wordt z’n plaatsvervanger als raadslid.
Iedereen nam het nieuws voor kennisgeving aan en vervolgde zijn of haar zomerslaap. Vreemd eigenlijk, er valt namelijk best het een en ander over te zeggen. Bijvoorbeeld over de motivatie voor het stoppen van Henk Kemperman. ‘Hij wil zich concentreren op zijn functie als directeur van Streekmuseum De Locht in Melderslo’, heet het. ‘Prima, maar had hij zich dat niet vóór de verkiezingen van nog maar anderhalf jaar geleden kunnen bedenken?’, vraag je je dan toch af. Al te zwaar moet hem dit overigens niet worden aangerekend: Henk heeft toch maar mooi ruim vijf jaar voor ons de kastanjes uit het vuur gehaald.
Wat je je verder kunt afvragen is of dat directeurschap van De Locht de ware reden is voor het afhaken. Of is dit een gevalletje ‘We zijn zogenaamd in goed overleg uit elkaar gegaan maar in werkelijkheid sloegen we elkaar de koppen in’? Henk zal toch niet zijn kaltgestellt door de jonge garde binnen D66? Dat is een net iets minder speculatieve vraag dan misschien lijkt: het is een publiek geheim dat het niet botert tussen de (jongere en oudere) jongeren binnen D66 en de babyboomers. Dat de 19-jarige Jim Weijs is aangewezen als opvolger zou er op kunnen duiden dat de jongeren de macht hebben gegrepen. Weijs stond op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen immers pas op de vijfde plaats, áchter de oudgedienden Han van Driel (2) en Andries Brantsma (3).
Je kunt moeilijk van D66 verwachten dat het zijn vuile was buiten gaat hangen, maar een verklaring voor het feit dat de nummer 5 op de lijst de voorkeur krijgt boven de nummers 2 en 3 was toch wel netjes geweest. Zoals het ook bevreemding wekt dat zowel op de eigen website als Facebookpagina met geen woord wordt gerept over de machtswisseling.
Le roi est mort, vive le roi! Toch is het doodzonde dat de vrijgekomen zetel niet wordt bezet door Andries Brantsma. Want Andries Brantsma is nou precies wat de Horster gemeenteraad nodig heeft. Commissievergaderingen waarin Andries figureert zijn een genot om te volgen: nimmer verlegen om een mening, kritisch, recht voor z’n raap, nooit versagend in z’n strijd tegen de almacht van het CDA, sterk in het debat, helder taalgebruik en ook nog humor. De coalitiefracties kunnen z’n bloed wel drinken – een betere aanbeveling kun je nauwelijks hebben. Horst aan de Maas zou gebaat zijn bij meer van zulke volksvertegenwoordigers. Hopelijk is Jim Weijs uit hetzelfde hout gesneden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten