dinsdag 8 september 2015

Top 5 – Uitspraken van Jan Duijf (Venrayseweg Horst) over Café De Verbeelding

Niet dat Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) me gaat vervelen, maar er zijn meer Jan Duijfen die de aandacht verdienen. Zoals Jan Duijf (Venrayseweg Horst). Kastelein, muziek- en theaterprogrammeur, cultureel ondernemer, ijveraar voor stilte bij concerten, filmvoorstellingen mogelijkmaker, gastheer bij Horst-sweet-Horst-activiteiten en zo nog wat dingen meer. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, komt Jan nu met een nieuw initiatief: Café De Verbeelding. Een café dat voorlopig één keer per maand op donderdagavond is geopend. Om te beginnen komende donderdag. Locatie: café Cambrinus, Venrayseweg 94 in Horst. Opening: 20.00 uur. Entree: gratis.
Café De Verbeelding wordt dus een café in een café. Wat precies moeten we ons er bij voorstellen? Jan heeft zich de afgelopen weken blaren op de tong gepraat en zijn vingers blauw geschreven om opzet en bedoelingen van Café De Verbeelding aan den volke te verklaren. Dat vraagt natuurlijk om een Horst-sweet-Horst top 5 van uitspraken van Jan Duijf (Venrayseweg Horst) over Café De Verbeelding. Komt-ie:

5. ‘Het wordt een platform voor het pleidooi. Iemand kan “de verbeeldingsklok” luiden en krijgt hiermee van het café de volle aandacht om zijn of haar verhaal te doen. Dit kan over de meest uiteenlopende dingen gaan. Over een internationale kwestie, maar ook over iets lokaals. Van kwesties als vluchtelingen tot iets ogenschijnlijk kleins om de hoek. Er kan een praatje gehouden worden, maar een filmpje of opvoering mag ook. De enige huisregel is dat de persoon die de klok luidt ook alle aandacht krijgt.’ (Hallo Horst aan de Maas, 27 augustus 2015)
4. ‘Een ontmoetingsplaats voor mensen die zich bekommeren om de wereld, voor friskijkers, andersdenkers en geïnteresseerden in een “avond uit met inhoud”.’ (Facebook, 22 augustus)

3. ‘Een soort Facebook maar dan live.’ (Dagblad De Limburger, 4 september)
2. ‘Waar klokkenluiders elders in de wereld hun leven niet zeker zijn, daar is degene die hier aan de bel trekt verzekerd van een luisterend gehoor. In Café de Verbeelding bestaat het aanbod uit gedachten, uit vragen, uit verwonderingen die men wil delen. Het gaat er om statements die toelichting verdienen, om veronderstellingen die om toetsing vragen, om onbegrip dat begrip verdient.’ (Facebook, 22 augustus)

1. ‘Een ontmoetingsplek voor friskijkers.’ (Dagblad De Limburger, 4 september)
Geen idee wat we ons nu precies moeten voorstellen bij Café De Verbeelding, maar mijn nieuwsgierigheid én mijn verbeelding zijn meer dan voldoende geprikkeld, dus ik vervoeg me donderdag om 20.00 uur bij Café De Verbeelding in café Cambrinus. Moet u ook doen!

Overigens ben ik van mening dat het altijd zo proactieve gemeentebestuur van Horst aan de Maas zich als de wiedeweerga en met inzet van al zijn vermogens moet inspannen om te stimuleren dat mensen die vaak worden aangeduid als ‘asielzoekers’, ‘gelukszoekers’, ‘migranten’ of ‘vluchtelingen’, in deze fraaie gemeente worden gehuisvest (en de lokale bevolking en politieke partijen van links tot rechts moet overtuigen van nut en noodzaak hiervan, mocht dit tegen de verwachting in nog nodig zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten