maandag 23 februari 2015

Ingezonden – Standbeelden van Rowwen Hèze op Horster pleinen

(Wéér een bijdrage van Jan Duijf (Kloosterstraat Horst), die zich zo langzamerhand begint te ontwikkelen tot vaste columnist van Horst-sweet-Horst. Overigens blijven ook ingezonden bijdragen van anderen welkom. Mail uw stukje naar horstsweethorst@gmail.com  en het wordt gepubliceerd. Dit gezegd hebbend, nu de bijdrage van Jan:)

Zeg nou zelf: zonder het bewogen en inspirerende leven van Christiaan Hesen, alias Rowwen Hèze, was de Horster politiek er toch nooit in geslaagd om een concept te laten bedenken voor de miljoenenverbouwing van het Horster Gasthoês? Het mag dan ook geen verbazing wekken dat het voortvarende Gemeentebestuur van Horst aan de Maas voornemens is om de Horster pleinen te verrijken met maar liefst twee ‘Rowwen Hèze-monumenten’. 

Rowwen Hèze is de verpersoonlijking van de Herberg de Troost-gedachte: weinig inwoners in de geschiedenis van onze gemeente zullen evenveel troost in een herberg gevonden hebben als de markante en inspirerende dorpsfiguur uit America. Wij, Horstenaren, moeten Jack Poels en Tren van Enckevort, de schatbewaarders van dit cultureel erfgoed, dan ook eeuwig dankbaar zijn dat ze het ‘Rowwen-Hèze-Herberg-de-Troost-concept’ aan onze gemeenschap ter beschikking willen stellen.

Er komt een passend standbeeld van de legendarische Horst-Americaan Rowwen Hèze op het Horster Lambertusplein te staan. Het beeld wordt gesitueerd pal tegenover het Nabben Hundje. Hèze met de mond wagenwijd open: er kan dan een spontane interactie tussen het hondje en het beeld ontstaan. Een hele belevenis met een landelijke uitstraling naar het sympathieke kooppubliek. Het geplande bronzen borstbeeld van Deken Debije op het Lambertusplein is daarmee van de baan.

De Rowwe, gehouwen in donkergrijs Belgisch hardsteen, draagt een lichtbruin driedelig pak naar de laatste mode van zijn tijd; op de kruin een patente donkerbruine hoed, getooid met een veelkleurige vederbos; het lichtroze overhemd is aan de dubbele manchetten versierd met gouden knopen; de gitzwarte lakschoenen zijn smaakvol bedekt door sneeuwwitte slobkousen. Alle plooien zijn gladgestreken!  

Het gezicht oogt fris en gladgeschoren. Het kunstwerk wordt regelmatig besprenkeld met een exquise parfum. Het beeld krijgt het gezicht van een doorsnee etalagepop, zodat het niet uit de toon valt bij het Nabben Hundje. Het Horster volk kan kiezen uit drie modellen! Alle modellen hebben iets van de innoverende, scherpe, ietwat schuinse, blik van Jan Nabben. Het beeld moet visie uitstralen!
Nabben Hundje in afwachting van Rowwen Hèze
Het centrummanagement dubt nog over de naam die op het voetstuk van het beeld moet staan: vanuit imago-overwegingen schijnt er een voorkeur voor Christaan Hesen te zijn. De sokkeltekst bestaat uit een vrije en creatieve bewerking van een Rowwen Hèze-liedjestekst. De creatieve tekstverbetering waar het centrummanagement het patent op heeft!

Een zittend of een staand beeld? Waarschijnlijk staand als contrast met het Nabben Hundje. De obligate, smaakvolle en prominente dankplaquette voor het centrummanagement op de sokkel is een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Gelukkig heeft men tientallen plaquettes op voorraad. In drie versies. De Horster bevolking bepaalt natuurlijk zelf welk metalen plaatje wordt gebruikt!  
Rowwen Hèze-pierement
Een groot Lambertus-draaiorgel; met populaire, vlotte nummers van Rowwen Hèze op het repertoire, is besteld bij draaiorgelbouwbedrijf Perlee Orgels te Amsterdam. Het barokke pierement, in vrolijke pastelkleuren, wordt centraal geplaatst tussen de drie-eenheid van het nieuwe standbeeld, het Nabben Hundje en de fontein. Om het kostbare orgel te beschermen tegen schadelijke weersinvloeden wordt het in de wintermaanden gestald in de Horster brandweerkazerne. De wedstrijd over de gewenste fonteinmelodie vervalt vanzelfsprekend. De goaltjes op het plein hebben nog steeds geen doel!
Doelloos
Jack Poels en Tren van Enckevort, inspiratoren voor het Gasthoês-concept en stimulatoren van de Horster economie, worden vervat  in een bewegend, levensgroot standbeeld op het Gasthoêsplein.  Welke richting het kunstwerk precies opgaat, is nog onduidelijk. Wethouder Van Rensch presenteert het plan voor het beeld op zijn eigen vertrouwde en beproefde wijze aan de Gemeenteraad: ‘We leggen u eerst het concept voor, zodat u er een gevoel bij krijgt’. Alhoewel de gemeenteraadsleden het voorstel nog niet kunnen bevatten, zijn ze unaniem akkoord gegaan. ‘Dat begrip groeit wel tegen de tijd dat het beeld er staat’, moet de wethouder wederom gedacht hebben.

Het centrummanagement komt binnenkort met een definitieve versie van het kunstwerk. Men houdt nog angstvallig geheim of de Horstenaren ook hier zelf de vaste sokkelplaquette van het centrummanagement kunnen kiezen. Het zou geweldig zijn als de Horster belastingbetalers dan alweer forse inspraak krijgen bij de herinrichting van hun centrum!

Of is dat inrichtingsrecht voorbehouden aan het centrummanagement?

Jan Duijf, Kloosterstraat Horst

1 opmerking: