maandag 4 mei 2015

Klein mysterie 641 – Waers (3)

Sinds jaar en dag koester ik een werkelijk ge-wel-di-ge foto van Jacques Peeters, voormalig fotograaf in dienst van het Dagblad voor Noord-Limburg en Dagblad De Limburger. Een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging tot een beschrijving van de (zwart-wit) foto:
Een weiland. Koeien en kassen op de achtergrond. Drie mannen met pet, één vrouw met regenjas en witte schoenen waarmee je eerder op de dansvloer dan in een weiland de show steelt. Eén man, op het oog de oudste van het stel, ligt gestrekt in het gras. De man op de achtergrond kijkt met geamuseerde blik naar de in het gras liggende man. De man op de voorgrond is niet alleen gewapend met een pijp, maar ook met een lange witte lat. Evenals de vrouw tuurt hij naar iets dat buiten het kader van de foto valt.
Waarom ik de foto niet scan en hier publiceer? Om te voorkomen dat ze door mijn toedoen en buiten medeweten van Jacques een triomftocht gaat maken op het internet. Daarom zult u het moeten doen met deze wat gekunstelde weergave:
De foto werd dertien jaar geleden als ansichtkaart uitgegeven. Ik had haar een hoofdrol toebedacht in het stukje van vorige week over waersigheid (klik hier). Perfecter valt waersigheid immers nauwelijks te illustreren. Wat het helemaal tot een godsgeschenk maakte, was dat op de achterzijde van de kaart staat vermeld ‘Verzet tegen ruilverkaveling in Sevenum’. Mijn mooie plannetje viel helaas in duigen toen ik op zoek ging naar context: de foto is volgens dit boek
niet gemaakt in Sevenum, maar in Hegelsom. Op het allerlaatste moment zag ik me daardoor gedwongen het geplande stukje rigoureus te wijzigen – niet zo’n heel groot probleem overigens, de voorbeelden van Sevenumse waersigheid liggen voor het oprapen.  
Intussen was ik wel helemaal in de ban geraakt van de foto. Noord-Limburg 1970-1975 vermeldt 17 mei 1972 als publicatiedatum. Ongetwijfeld zou ze zijn terug te vinden in het Dagblad voor Noord-Limburg van die dag. Toevallig had ik sowieso een bezoekje aan het Gemeentearchief Venlo  – waar oude jaargangen van de krant op microfiches ter inzage zijn – op het programma staan. In een mum van tijd had ik de foto én het bijbehorende artikel gevonden. Meteen werd me duidelijk dat die ge-wel-di-ge foto niet uit de lucht is komen vallen. Er hoort ook een ge-wel-dig verhaal bij. Klik hier voor dat verhaal. U zou uzelf beslist tekort doen als u dat klikken achterwege liet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten